Elten vormt een heel goede uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Een groot aantal tochten is bewegwijzerd.
Herenhuis Elten biedt u informatie over tochten van verschillende duur, en in de twee heel verschillende landschappen die Elten begrenzen. Enerzijds het rivierenlandschap, een grensoverschrijdend beschermd natuurgebied van 10,000 hectare groot, en anderzijds een bebost heuvellandschap met mooie vergezichten. Met de fiets kunnen ook tochten naar de overkant van de Rijn worden gemaakt. Twee bekende wandelroutes voeren langs Elten.

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint Pitersberg bij Maastricht en heeft een lengte van 490 kilometer, onderverdeeld in 27 etappes.
Elten vormt een van de pleisterplaatsen van het Pieterpad. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen en doet ook de Elter Berg aan.

Het Noaberpad is een 379 km lange lange-afstand-wandelpad dat van Nieuweschans in Groningen naar Emmerich loopt.
Het pad loopt grotendeels langs de Duitse grens van de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.
De naam noaber is afgeleid van het Nedersaksische woord voor buurman. Bedoeld wordt de buurman Duitsland.

Er is een overvloed aan bewegwijzerde fietsroutes die door Elten voeren, varierend van 20 kilometer tot 150 kilometer. Deze routes voeren zowel door het heuvelachtige en beboste Montferland als door het rivierenlandschap van Rijn en IJssel. We hebben voor u kopieën van de routes beschikbaar.